NAJPOZNATIJI SERIJSKI UBICA NIKOGA LIČNO NIJE UBIO! Vođa sekte uterivao STRAH U KOSTI, a sve je OVAKO počelo...
Čarls Menson, Foto: AP

PRIČA O UBISTVU

NAJPOZNATIJI SERIJSKI UBICA NIKOGA LIČNO NIJE UBIO! Vođa sekte uterivao STRAH U KOSTI, a sve je OVAKO počelo...

Čarls Menson, simbol ludila, straha i nasilja

Objavljeno:

Čarls Menson jedan je od najpoznatijih serijskih ubica, iako lično nije ubio ni jednu osobu. Vodio je sektu koju je zvao Porodica, a svoje sledbenike naterao je na niz od devet ubistava na četiri mesta u julu i avgustu 1969. U jednom od ovih ubistava stradala je i mlada popularna glumica Šeron Tejt, koja je tada bila u drugom stanju sa rediteljem Romanom Polanskim.

Ko je bio Čarls Menson?

Rođen je kao Čarles Majls Madoks 1934. godine u Sinsinatiju, Ohajo.

Odrastao je u problematičnoj porodici, a veći deo mladosti je proveo po domovima i popravnim ustanovama. Menson je rano započeo s kriminalom, kada je nakon serije pljački sa 12 godina završio u popravnom domu. Nakon što je pobegao iz poravnog doma, završio je u zatvoru zbog krađe automobila.

Kada je osnovana porodica, Menson je bio nezaposleni bivši zatvorenik koji je proveo polovinu svog života u popravnim ustanovama, ali imao je viosk IQ i harizmatični uticaj na ljude. Njegove ideje su privukle na desetine mladih ljudi, većinom devojaka, a rasni rat i apokaliptične ideje su bile centar njegovog verovanja. Bio je veliki manipulator i uspeo je da sebe postavi kao vođu sekte, koga su slepo pratili.

Čarls Menson
Čarls Mensonfoto: AP

Najpoznatiji događaj vezan za Čarlsa Mensona je ubistvo koje se dogodilo u Los Anđelesu, kada su članovi upali u kuću i ubili četvoro ljudi, među kojima je bila trudna glumica Šeron Tejt. Tejt, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, izbodena je na smrt, a njenom krvlju je na zidu kuće ispisana reč svinja.

Postoji više teorija o tome kako se porodica našla u toj kući, a jedna od najrasprostranjenijih je ta da je Čarls Menson poslao porodicu tamo jer eje to prvobitno bila kućaTerija Melčera, producenta koji mu nije ponudio muzički ugovor.

1 / 5 Foto: Print Screen Youtube/Debra Tate

Menson je na suđenju tvrdio da je žrtva političkog sistema i kako nije kriv za zločine. Menson i članovi njegove porodice su osuđeni na smrt 1971. godine, a porota je Mensona proglasila krivim po svim stavkama na optužnici 29. marta 1971. godine.

Menson - muzičar?

Menson je imao veliku želju da postane muzičar, bio je tekstopisac i kretao se po krugovima u Los Anđelesu, najviše zbog poznanstva sa Denisom Vilsonom, jednom od osnivača tada popularnog benda Bič Bojs. On ga je upoznao producentom Terijem Melčerom. Vilson je poštovao Mensona i njegovu porodicu, a postoje priče da je u jednom momentu 17 devojaka iz Mensonove porodice živelo kod njega. Vilson je pokušao da spoji Mensona sa producentom, ali Melčer ga je odbio. Upravo u njegovoj kući je Menson prvi put video Šeron Tejt, kada je išao da ga traži. U njegovoj kući su tad živeli Šeron i Roman Polanski, kada su začuđeni videli Mensona, ni ne slutivši šta će se samo nekoliko meseci desiti.

U kasnijim intervjuima, Denis je pričao o tih šest meseci provedenih sa Mensonom, nazivajući ga za čarobnjakom, i, iako se nije u potpunosti slagao sa njim, naučio je da ga prihvati. Tada su i snimali u njihovom studiju, a Mensonova pesma "Cease to Exist" je promenjena u "Never learn not to love" i snimljena kao singl za Denisov bend Bič Bojs. Jedini koji se navodi kao pisac pesme je Vilson, a to je i objasnio: "Menson mi je dao prava za pesmu za stvari u vrednosti od nekoliko stotina hiljada dolara". U to vreme 1968. njihovo druženje prestaje, a navodno su članovi porodice iz revlota uništili neke od automobila iz njegovog voznog parka.

Veruje se da je u toj kući Menson i krenuo da sve više propoveda o "rasnom ratu" i tome kako je vreme da se preduzmu sledeći koraci.

Članovi porodice
Članovi porodicefoto: AP

Uplašeni Vilson napušta svoju kuću i seli se u strahu da bi Menson mogao da ga ubije. Nije želeo da svedoči na suđenju jer je bio uplašen da bi neko od članova mogao da ga ubije, ali je dao privatnu izjavu van sudnice.

Mensonova ubistva i kakve veze imaju Bitlsi sa njima?

Menson je propagirao rasni rat koji je nazivao Helter Skelter, rat između belaca i Afroamerikanaca, verujući da će oni pobediti i izdići se u sam vrh. Menson je verovao u nadmoć belaca, a inspiraciju za svoje propovede je nalazio u Bibliji, knjigama, ali i u "White Album" kultnog benda Bitlsi. Verovao je da je ceo album, a naročito pesma "Helter Scelter" poziv na nasilje i revoluciju, iako je pesma o ludoj vožnji toboganom. Članovi benda su bili zgroženi što se njihova pesma i bend povezuje sa ovim monstruoznim verovanjem.

Čarls Menson je imao svastiku istetoviranu između obrva
Čarls Menson je imao svastiku istetoviranu između obrvafoto: AP

Nakon što je osuđen na smrt 1971, godinu dana kasnije njegova kazna je preinačena u doživotnu, jer je Kalifornija zakonom zabranila smrtnu kaznu. Njegova tri saradnika su takođe osuđena, ali su tokom godina puštena na slobodu. Menson je 12 puta podnosio zahtev za uslovnu slobodu, ali svi njegovi zahtevi su odbijeni.

"Ime Menson postalo je metafora za zlo"

Umro je u zatvoru 2017. godine u 83. godini života, a o kultu njegove ličnosti govori i to da je mlada devojka počela da se dopisuje sa njim tokom služenja zatvora, pa čak i tražila da se venčaju, objavljivajući da su se i verili.

Bilo jednom u Holivudu... bajka o tome kako je moglo biti

Tema Mensona i njegovih ubistava predmet je mnogih serija i filmova, a njegov lik je postao kult, međutim, režiser Kventin Tarantino je pre nekoliko godina odlučio da se "poigra" sa istorijom i promeni je, barem na filmu. Film "Bilo jednom u Holivudu" priča o dešavanjima koji su prethodili ubistvu Šeron Tejt, koju u filmu glumi Margo Robi.

Bonus video:

05:51

DEČAK UBICA JAGANCA JE POKAZAO, VREME JE DA UVEDEMO PRIMER IZ RUSIJE! Kriminolog: Ako se smanji starosna granica, BIĆE KAŽNJEN?

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.